GENEL MÜDÜRÜMÜZ SEMİH ÖZBAY, EKOMAT’I ANLATTI
Park Cam Genel Müdürü Semih Özbay, Bloomberg HT’de Zeliha Saraç ile ’60 dakika’ programına katıldı. Canlı yayınlanan programda gündem “Camın Geri Dönüşümü ve Ekomat Projesi” oldu.
GCA Genel Müdürü Abdullah Gayret ile birlikte programa katılan Genel Müdürümüz Semih Özbay, geri dönüşümün öneminden bahsetti. Doğal kaynakları kullanmadan mevcut ürünlerin tekrar tekrar kullanıma sunulmasının ekonomi ve çevre için ne kadar gerekli olduğuna dikkat çeken Semih Özbay, “Kağıt, plastik, metal, camın tekrar kullanılması geri dönüşümdür. Doğal kaynakları az kullanmamız gerekir. Geri dönüşümle doğal kaynakların kullanımını azaltıyoruz. Enerji tasarruf ediyoruz. Daha az karbon salıyoruz. Tonlarca atığın çöpe gitmesi yerine bu ürünleri yeniden ekonomiye kazandırmış oluyoruz.” dedi.
Cam ambalajın diğer ambalajlara göre daha özel olduğuna işaret eden Semih Özbay, “Cam sağlıklı bir ambalajdır. Güvenli bir ambalajdır. Yüzde 100 geri dönüştürülebilir. Camın içine koyduğunuz gıda ve içeceklerin tadı kokusu değişmez. Cam ambalaj tartışılmaz güvenlidir.” şeklinde konuştu.
GERİ DÖNÜŞÜMÜN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ
Ciner Grubu olarak bütün yatırımlarda sürdürülebilirliğe dikkat ettiklerini anlatan Genel Müdürümüz Özbay, Bozüyük’te en doğal şekilde cam ambalaj üretimi yaptıklarını, doğal soda külü kullandıklarını dile getirdi. Tüketim sonrası atık şişelerin ise toplanmasındaki eksikliği gidermek için 2017’de BİRCAM’ı kurduklarını söyleyen Semih Özbay, “En büyük üreticilerle bu vakfı kurarak cam atıkların toplanmasını hedefledik. GCA, Park Cam ve BİRCAM olarak EKOMAT atık toplama makinelerini bu kapsamda hayata geçirdik. Bu makinelerle cam ambalajları toplamayı ve toplanan atıkları üretime kazandırmayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımız buna özel hazırlanan bir mobil uygulamayı telefona indirecek. Makineye attığı şişe karşılığında para puan toplayacak. Bu puanlarla marketlerden alışveriş yapabilecek. Hatta çocuklar için oyun paraları bile toplanabilecek. Yazılımı dahil bütün proje tamamen yerli. Avrupa’daki benzer uygulamalardan daha iyi bir proje olmasını hedefliyoruz.” dedi.
Semih Özbay şöyle devam etti: “Bu makinede sadece cam değil plastik ve metal ambalajlar da toplanacak. Kumbaraya kaç şişe atıldığı bilgisayarlı sistemle takip edilecek. Konulan şişeler cam kırığı haline getirilerek kumbara haznesinde birikecek. Kumbaraya atılan camlar otomatik olarak makine içinde renklerine, markalarına, yapılarına göre ayrılacak. Yüzde 80-90 doluluk oranına ulaşınca kamyon makineye giderek kırıkları alacak. Kırıkları almaya gelen kamyonlar da elektrikli olacak. Bu sayede karbon ayak izimizi minimum seviyelerde tutacağız. Bu geri dönüşümün dijital dönüşümü aynı zamanda. Bu sistemde biz aynı zamanda data da toplayacağız. Bu bölgede aylık yıllık ne kadar cam atık topladığımızı görebileceğiz. Ayrıca toplanan bu datalar da Çevre Ajansı ile paylaşılacak.”
Atıkları toplayan yerel yönetimlerin kağıt, plastik ve metal ambalaj yoğunlaştığına dikkat çeken Semih Özbay, “Belediyeler cam atık toplamıyor. Bu böyle gidemez. Cam atıkların daha çok toplanması gerekiyor. Tüketiciler de cam ambalajı atarken içinin cız etmesi lazım. Çünkü bu çok değerli bir ham madde aynı zamanda.” ifadelerini kullandı.
CAM AMBALAJIN YÜZDE 90’I ÇÖPE GİDİYOR
GCA Genel Müdürü Abdullah Gayret ise bu konuda, “Türkiye’de yılda 1,5 milyon ton cam ambalaj ve 8 milyar cam şişe üretiliyor. Tüketilen ürünlerin yüzde 90’ından fazlası çöpe gidiyor. Bu çöpe gidenler geri dönüştürülemiyor. Bu yüzden üretim için doğal kaynakları kullanıyoruz, ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu atıklar döngüsel ekonomiye kazandırılmalı. Çöpe giden cam ambalajlar ekonomiye dönse, milyonlarca dolar tasarruf ederiz. Ekomat ile bu cam atıkları toplamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.